Maandag 11 maart 2019 11u-22u , Kaapwijn voorjaarsproeverij , Hof Van Volmersele Kampenhout 


Terug naar overzichtErvideira

De wijngaarden van de familie Leal da Costa, op de hellingen rond het dorpje Ervideira in Alentejo, kennen een lange geschiedenis. In de negentiende eeuw maakte de Graaf van Ervideira, stamvader van de huidige eigenaren, er zijn wijnen. De traditie werd tot halverwege de twintigste eeuw voortgezet door de grootvader van Maria Isabel, de huidige eigenaresse.

Met de Anjerrevolutie, een militaire staatsgreep op 25 april 1974, werden de wijngaarden van de familie onteigend. Twaalf jaar later kreeg Maria Isabel de landgoederen weer terug. Sindsdien heeft ze met hard werken en hulp van haar zes kinderen, de familietraditie hersteld. De wijngaarden liggen op glooiende hellingen. Op een bodem van rode aarde, leisteen en graniet. Met warme, droge zomers.

Tussen 1994 en 2002 werden verschillende wijngaarden opnieuw aangeplant. Volgens moderne inzichten, om betere kwaliteit wijn te kunnen maken en met respect voor de natuur. Driekwart is aangeplant met blauwe druiven als Alicante Bouschet, Aragonez (Tempranillo), Touriga Nacional, Alfrocheiro, Caidada Tinta , Syrah en Castellan. Witte wijn maakt de familie vooral van Antão VazArinto en Perrum (Palamino Fino). In 2002 werden de kelders geheel vernieuwd. Met moderne apparatuur voor het maken en bottelen van de wijn.

De druiven worden 's nachts machinaal geoogst en in gekoelde vrachtwagens naar de kelders vervoerd. Hier vindt de vinificatie plaats in roestvrijstalen tanks. Sommige wijnen krijgen daarna een houtrijping in de oude, koude kelders van de familie.

De Ervideira wijnen gaan inmiddels de hele wereld over. De familie verkoopt ongeveer de helft van haar wijnen in eigen land en is altijd op zoek naar nieuwe buitenlandse markten. De groeiende reputatie van de wijnen uit Alentejo, geeft de familie nu de wind in de zeilen. 


Dit wijnhuis is gelegen in

Wijnen van dit wijnhuis